Deel 5 - leuke anekdotes en herinneringen

Gepubliceerd op 28 augustus 2022 om 18:13

Zoals beloofd sluit ik deze blog rond het lerarentekort af met leuke anekdotes en herinneringen die ik ontvangen heb van leerkrachten. Op die manier wil ik op een positieve manier afsluiten en aantonen dat het beroep als leerkracht de moeite waard is! Dus... Werk jij graag met kinderen en zou je graag deel uitmaken van hun groeiproces. Aarzel dan niet en ga ervoor!


Een gemotiveerde leerkracht in opleiding

"Ik ben een zij-instromer met een bachelor diploma binnen de toegepaste psychologie. Enkele jaren geleden besloot ik om een verkort traject te volgen om het diploma als bachelor lager onderwijs te kunnen bemachtigen. Hiervoor moest ik enkele stages opnieuw doen, gecombineerd met een job in het onderwijs. Ondertussen moet ik nog maar 1 stageperiode doen én begin ik volgende week als juf in het derde leerjaar. Het officiële papiertje heb ik nog niet, maar ik heb wel een voltijdse job waarin ik me volledig wil smijten. De opleiding is nog niet volledig voorbij, maar het harde werk van de voorbije jaren loont zich nu wel."

De dankbaarheid van de leerlingen is goud waard

"Op de laatste dag van het voorbije schooljaar kreeg ik van enkele leerlingen een QR-code. Toen ik die scande, kwam ik op een zelfgemaakt liedje met een bijhorende videoclip. Mooiste cadeau ooit!"

Leerlingen vergeten hun favoriete leerkracht niet

"Gisteren een vrouw tegengekomen die me enthousiast aansprak en zei: 'ik ken u, jij was mijn juf!'. Ze bleek één van mijn leerlingen te zijn van mijn eerste jaar als juf. Intussen is ze 30 jaar. Zo hartverwarmend dat leerlingen je toch onthouden hebben.

Kinderen zijn nieuwsgierig en daar kan je op inspelen

"Bij ons op school eten de kinderen net voor de speeltijd hun fruit op in de klas. Eén van de leerlingen at een appel. Ik merkte dat hij de appelpitjes apart op de tafel legde. Hij zei dat hij benieuwd was of er een appelboom kan groeien uit de pitjes. Als leerkracht inspelen op de nieuwsgierigheid van kinderen is zalig! Samen met de klas hebben we de pitjes laten kiemen. Een boom is er niet van gekomen, maar het kleine plantje dat tevoorschijn kwam was al voldoende voor kreten van enthousiasme bij de leerlingen."

Lesgeven is meer dan deadlines en presteren

" Ik sta inmiddels 3 jaar in het onderwijs en had afgelopen jaar voor het eerst een eigen klas: buitengewoon onderwijs speelleerklas type 9 (ASS). Tijdens deze zomervakantie kreeg ik opeens een filmpje van een ouder. Haar zoon wou iets zeggen aan zijn juf terwijl ze in het vliegtuig zaten. Zo, uit het niets: 'Juf, ik zie jou graag. Ik mis jou. Jij hebt zo'n groot hart. Ik zie jou graag'. Lesgeven is meer dan deadlines en presteren. Lesgeven is harten beroeren van de leerlingen én de ouders. Een leerkrachtenhart is soms zelfs te klein om al die liefde te kunnen vatten. Ontroerend prachtige onevenaarbare roeping die ik mijn job mag noemen."

Anderstalige leerlingen begeleiden is een prachtige ervaring

"Ik heb veel fijne herinneringen aan mijn job op school. Van uitstapjes met de leerlingen tot de Erasmus uitwisseling naar Finland. Maar wat me het meeste geraakt heeft was toen er afgelopen juni één van mijn anderstalige leerlingen naar me toe kwam en zei: 'Ik heb pijn aan mijn keel, maar juf, heel erg bedankt voor alles wat je me hebt geleerd!'. Ik had die leerling verschillende jaren heel intensief begeleid en het was fijn om dit te horen."

Een complimentje van ouders doet ongelofelijk veel deugd

"Na het kenningsmakingsmoment eind augustus kwam er een ouder van een leerling naar me toe die een aantal jaar geleden in mijn klas zat. Ze vertelde me dat haar dochter zo'n mooi compliment over me had gemaakt. Namelijk: "Juf ... heeft mij heel slim gemaakt en dat op een heel erg lieve manier!". Mijn hart smelt telkens opnieuw bij het horen van dit soort complimentjes."

Een positieve stage-ervaring zorgt voor nog meer motivatie

"Ik had net uitleg gegeven over cijferend aftrekken tot 1000 met 2 keer ontlenen. De kinderen konden aan de slag met oefeningen toen ik iemand hoorde zeggen tegen haar buur: 'Wauw, de juf heeft dat zo goed uitgelegd. Ik snap het supergoed. Amai nu ben ik blij'. Mijn hart smolt. Ik kan niet wachten om voor de rest van mijn carrière kinderen nieuwe dingen te leren.

De band tussen leerlingen en hun ondersteuner

"Na een intens, succesvol ondersteuningstraject met leerkracht en leerling vraagt de leerling mij: 'Heb jij eigenlijk ook nog een job?'.
Heerlijk toch... ❤️"

Complimentjes geven een motivatieboost!

"Deze complimentjes mocht in de voorbije dagen ontvangen van enkele ouders. Hartverwarmend om te zien dat ouders dankbaar zijn voor hetgeen je doet. Complimentjes zorgen telkens opnieuw voor een motivatieboost!"

Kinderen denken aan alles, zelfs aan de verjaardag van hun leerkracht!

"Vandaag is het mijn verjaardag. De kinderen uit het vijfde leerjaar hebben een verrassingsfeestje voor me georganiseerd. Ze zorgden voor taart met kaarsjes, slingers, ballonnen, kaartjes en zoveel meer. Ze zijn al enkele weken onderling bezig met de voorbereidingen. Als je dan verjaardagkaartjes krijgt en de boodschappen leest die erop staan, besef je echt wat een mooi en dankbaar beroep we hebben.

Mail jouw leukste anekdote of herinnering door naar info@meesterwarre.be


 »