Peilen naar de favoriete aanspreektitel voor leerkrachten

Omdat ik in het verleden zelf al eens les gaf in een school waar de leerlingen hun leerkracht gewoon met de voornaam mochten aanspreken, was ik benieuwd naar de meningen van andere leerkrachten over dit onderwerp. Ik heb zelf ervaren dat het gebruik van de voornaam niet per se leidt tot minder gezag bij de leerkracht of negatiever gedrag bij de leerlingen. De leerlingen spraken me altijd op een vriendelijke en respectvolle manier aan, maar de term 'meester' viel weg. Op de school waar ik nu werk is het wel de gewoonte om de leerkrachten aan te spreken met 'juf' of 'meester'. Ook dit vind ik dik oké. 

Lees meer »

"Waarom leerlingen mij met 'juf' of 'meester' moeten aanspreken."

Op mijn Instagramaccount vroeg ik aan mijn volgers waar hun voorkeur ligt als het gaat over de aanspreektitel van leerkrachten. Moeten de leerkrachten de termen 'juf' of 'meester' hanteren, of is het voldoende om enkel de voornaam van de leerkracht te gebruiken. 66% van de stemmers gaf aan dat zij voorstander zijn voor de aanspreektitels 'juf' of 'meester'. De meeste leerkrachten vinden dat dit ervoor zorgt dat de hiërarchie tussen de leerkracht en de leerlingen niet vervaagt. De leerkracht blijft ten slotte nog altijd boven de leerlingen staan. Het is ook een vorm van elementaire beleefdheid en respect naar de leerkracht toe. Ik deel hieronder de meningen van leerkrachten die het niet oké vinden om met hun voornaam aangesproken te worden, maar die kiezen voor de termen 'juf' of 'meester'.

Lees meer »

"Waarom leerlingen mij wel met mijn voornaam mogen aanspreken."

De minderheid van de leerkrachten onder mijn Instagramvolgers vindt het oké dat leerlingen hen aanspreken met de voornaam. Maar er zijn er die het wel dik oké vinden! 34% van het aantal stemmers vinden dit geen enkel probleem. Zij vinden dat het gebruiken van de voornaam geen negatief effect heeft op het gezag van de leerkracht, maar dat het er net voor zorgt dat de kloof tussen leerling en leerkracht kleiner wordt. Op die manier wordt de band persoonlijker en voelen de leerlingen zich veilig bij hun leerkracht. Als leerkracht ben je een deel van het groeiproces van kinderen. De term 'juf' of 'meester' geeft aan dat jij als leerkracht boven hen staat en dit is iets wat volgens sommigen niet hoeft. Ik deel hieronder de meningen van leerkrachten die het oké vinden om met hun voornaam aangesproken te worden.

Lees meer »