Peilen naar de favoriete aanspreektitel voor leerkrachten

Omdat ik in het verleden zelf al eens les gaf in een school waar de leerlingen hun leerkracht gewoon met de voornaam mochten aanspreken, was ik benieuwd naar de meningen van andere leerkrachten over dit onderwerp. Ik heb zelf ervaren dat het gebruik van de voornaam niet per se leidt tot minder gezag bij de leerkracht of negatiever gedrag bij de leerlingen. De leerlingen spraken me altijd op een vriendelijke en respectvolle manier aan, maar de term 'meester' viel weg. Op de school waar ik nu werk is het wel de gewoonte om de leerkrachten aan te spreken met 'juf' of 'meester'. Ook dit vind ik dik oké. 

Via Instagram vroeg ik aan jullie wat de regel is op jullie school omtrent het aanspreken van leerkrachten. Bij maar liefst 95% van de stemmers is het de gewoonte om de termen 'juf' of 'meester' te gebruiken. 5% stemde ervoor dat aanspreken met de voornaam voldoende was. Daarnaast vroeg ik ook waar jullie voorkeur naartoe gaat als je zelf zou mogen kiezen. De meningen waren verdeeld en bespreek ik in de volgende onderdelen van deze blogpost.

Wat is de regel rond het aanspreken van leerkrachten op jouw school?

Wat vind jij van het feit dat leerlingen je zouden aanspreken met je voornaam?


«