De eerste schooldag

1 september: de start van het nieuwe schooljaar! Zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten blijft dit een spannende dag. Sommige leerlingen hebben er keiveel zin in terwijl de vakantie voor anderen gerust nog wat langer mocht duren. Wij maakten op school gebruik van deze eerste schooldag om te werken rond ons jaarthema kunst met als slagzin: 'Jij kun(s)t het!'. De leerlingen van de lagere school kregen bij het binnenkomen allemaal een leuke sticker met deze slogan opgeplakt. Daarna gingen ze op zoek naar hun klasleerkracht en konden ze allemaal samenwerken aan een gezamenlijk kunstwerk. De kunstwerken werden gepresenteerd op de speelplaats en zullen binnenkort een leuk plaatsje krijgen binnen het schoolgebouw! Om 8.30u rinkelde de bel voor de eerste keer dit schooljaar en vertrokken alle leerlingen richting hun klaslokaal.

Lees meer »

In de klas

De leerlingen komen binnen in de klas, krijgen elk hun plekje toegewezen en dan kan de eerste schooldag echt van start gaan! Je merkt dat de leerlingen hun enthousiasme met moeite in bedwang kunnen houden. De kinderen krijgen eerst de kans om te vertellen over hun vakantieavonturen. En wees maar zeker dat ze heel wat te vertellen hebben. De ene ging op reis, de ander ging naar een pretpark of organiseerde een groot verjaardagsfeest voor vrienden en familie, enz. De kinderen vertellen honderduit en je merkt tijdens het vertellen dat ze genoten hebben van hun vakantie. Prachtig om te zien!

Lees meer »

De eerste les is een feit!

En ja hoor... Zelfs op 1 september wordt er al een beetje les gegeven. Rekenen, taal en wereldoriëntatie stonden hier vandaag al op de planning. Maar gelukkig waren het geen zware lessen! Bij rekenen werd er wat herhaald tot 100, bij taal spraken we over onze gevoelens die we deze morgen hadden toen we naar school vertrokken en bij wereldoriëntatie blikten we even vooruit op het nieuwe schooljaar: Wat willen we graag bijleren? Waar kijken we naar uit? Wat wil ik op het einde van dit schooljaar beter kunnen? Uiteraard werden tussen de lesjes door de nodige tussendoortjes voorzien, met Just Dance als mijn persoonlijke favoriet!

Lees meer »

Kennismaken met de leerlingen

1 september is de dag waar je - naast het maken van klasafspraken, uitdelen van werkboeken, enz - ook even de tijd neemt om de leerlingen uit jouw klas beter te leren kennen. In de namiddag plande ik een korte kenningsmakingsactiviteit in voor het derde leerjaar. De leerlingen kregen de opdracht om hun hand over te tekenen op gekleurd papier en in elke vinger een woordje te noteren dat past bij wie ze zijn. Deze handen werden versierd, uitgeknipt en gelamineerd. Achteraf kunnen de leerlingen vertellen over de woorden die ze opschreven. Zo leert de leerkracht zijn leerlingen beter kennen. Binnenkort krijgen de handjes een mooi plekje in het klaslokaal!

Lees meer »