Deel 1 - het lerarentekort

Het is weer eind augustus. Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en veel leerkrachten zijn bezig met de voorbereidingen zodat ze de leerlingen tijdens het schooljaar zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden. Maar het is ook de periode waarin nieuwsartikels rond het lerarentekort opnieuw de kop opsteken. Want er zijn namelijk scholen die in september starten met onvoldoende leerkrachten. Ik vond het interessant om te kijken welke oorzaken er aan de basis liggen van dit probleem en hoe we het lerarentekort tot een minimum zouden kunnen beperken. Hoewel ik weet dat dit probleem niet van de ene op de andere dag op te lossen valt, is het wel heel interessant om alle verschillende meningen te lezen.De meest voorkomende reacties en antwoorden op mijn polls/vragen van Instagram en Facebook deel ik met jullie in deze blog. Het zijn de uitslagen van een kleine rondvraag met ca. 200 leerkrachten die antwoordden en reageerden. De blog sluit ik graag af met leuke anekdotes en ervaringen uit het onderwijs in de hoop het beroep aantrekkelijker te maken en meer mensen te overtuigen om voor het beroep als leerkracht te kiezen.

Lees meer »

Deel 2 - oorzaken van het lerarentekort

Het is ondertussen algemeen geweten dat er meerdere oorzaken aan de basis van het lerarentekort liggen. Op 20 augustus plaatste ik op mijn Instagrampagina een poll met de vraag of het lerarentekort bij jou op school merkbaar is. Van de iets meer dan 200 deelnemers reageerde 63% dat het tekort nu al voelbaar is. Dit wil dus zeggen dat er scholen zijn die op 1 september zullen starten met onvoldoende leerkrachten. Er zijn ook scholen die in de problemen zullen komen vanaf er een leerkracht uitvalt wegens ziekte of andere redenen. Ik vroeg uit interesse ook naar de regio's waar de leerkrachten die reageerden les geven. Uit de antwoorden op die vraag kon ik concluderen dat het probleem van het lerarentekort zich niet meer alleen situeert in grootsteden zoals Brussel of Antwerpen, maar dat het echt overal is. En toen ik vroeg naar de oorzaken, kwamen volgende antwoorden het vaakst tevoorschijn:

Lees meer »

Deel 3 - kunnen we het lerarentekort oplossen?

Voor dit deel van de blog baseer ik me graag op een artikel dat ik tegenkwam op VRT Nieuws waarin directeurs 10 voorstellen doen om het lerarentekort tot het minimum te beperken. Klik hier om het artikel te openen. In het artikel komen de volgende voorstellen aan bod:

Lees meer »

Deel 4 - negatieve berichtgeving in de media

Het zijn artikels zoals deze die ervoor zorgen dat mensen minder snel zullen kiezen voor de opleiding lager onderwijs. Ons beroep komt niet positief aan bod en er wordt altijd gesproken over leerkrachten die 'uitgeblust' zijn. Toch zijn er heel veel leerkrachten die eind augustus uitkijken naar een nieuw schooljaar en die zich tijdens de laatste weken van de vakantie volop voorbereiden om de kinderen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Maar deze leerkrachten komen jammer genoeg niet aan bod. Nochtans zou een positieve berichtgeving in de media een grote positieve invloed kunnen hebben op het aantal nieuwe en gemotiveerde leerkrachten.

Lees meer »

Deel 5 - leuke anekdotes en herinneringen

Zoals beloofd sluit ik deze blog rond het lerarentekort af met leuke anekdotes en herinneringen die ik ontvangen heb van leerkrachten. Op die manier wil ik op een positieve manier afsluiten en aantonen dat het beroep als leerkracht de moeite waard is! Dus... Werk jij graag met kinderen en zou je graag deel uitmaken van hun groeiproces. Aarzel dan niet en ga ervoor!

Lees meer »