Leerkrachten gaan op zoek naar iets anders

Onderstaand bericht kwam ik tegen in een groep dat bestemd is voor leerkrachten uit het lager onderwijs. Een bericht waarin een leerkracht zijn/haar gevoelens uit over ons beroep. De persoon in kwestie geeft aan dat de job steeds zwaarder wordt. Ik moet jullie niet vertellen dat er naast het lesgeven ook veel andere verplichtingen verbonden zijn aan onze job. Maar welke zaken zorgen nu precies voor die extra druk bij leerkrachten? Wat zorg ervoor dat de motivatie bij leerkrachten daalt waardoor ze soms zelfs op zoek gaan naar iets anders? Ik plaatste deze vragen op mijn Instagram Stories en kreeg veel antwoorden binnen. 

 

In deze blog som ik de oorzaken op die volgens jullie zorgen voor extra druk en stress bij leerkrachten. In het laatste deeltje deel ik de oplossingen die volgens jullie kunnen zorgen voor het wegnemen van die druk. Ten slotte doe ik ook nog eens een warme oproep om jullie allermooiste onderwijsanekdotes te delen met mij via info@meesterwarre.be

Lees meer »

De oorzaken

In de vorige post plaatste ik een afbeelding van een leerkracht die zijn/haar gevoelens uitte bij het beroep als leerkracht. De persoon in kwestie vindt dat het onderwijs steeds zwaarder wordt. Uit het bericht kon ik afleiden dat de leerkracht op zoek wil gaan naar iets anders. Dit zorgde bij mij voor veel vragen: welke zaken leggen zoveel extra druk op de leerkrachten? Wat zou er moeten veranderen om terug te kunnen keren naar de essentie: het lesgeven? Ik plaatste deze vragen in mijn Instagram Stories en het viel me meteen op dat dit een onderwerp is waar veel leerkrachten mee bezig zijn. Ik deel hieronder de oorzaken die volgens jullie zorgen voor extra druk op leerkrachten:

Lees meer »

De oplossingen

Eén duidelijke oplossing om binnen het onderwijs zoveel mogelijk terug te keren naar de essentie (= lesgeven) is er natuurlijk niet. Toen ik op Instagram vroeg naar mogelijke oplossingen, kreeg ik wel heel wat interessante antwoorden binnen. En ik ben er dan ook van overtuigd dat wanneer we een combinatie van deze zaken zouden toepassen, we zeker wat druk van de leerkrachten kunnen wegnemen. En die vermindering van druk en stress zal zorgen voor een nieuwe motivatieboost. We zullen terug kunnen keren naar het lesgeven. De kinderen zouden terug op de allereerste plaats kunnen komen. Want eerlijk: dat is toch waarom de meesten voor het beroep als leerkracht hebben gekozen. Je leest de oplossingen van mijn Instagramvolgers hieronder:

Lees meer »